Да събудиш гражданската съвест

Христина Чопарова
05 Ноември 2008, 12:14
 
Над пет месеца в градинката пред художествена академия срещу Софийския унивеситет 65-годишният Стефан Пеев събира подписка срещу правителството. Бившият актьор, който е председател на Граждански съюз "Нетърпимост", и автор на инициативата, всеки ден упорито разполага малката си масичка, пред която се спират млади и стари, за да изразят с подписа си възмущението си от политиката на правителството, корупцията, липсата на доверие между институциите и народа. Отдалеч се набиват в очи големите черни букви на лозунга "Не на Мафията!" и призивът "Да изтрием срама от челото!"

Разговарям със Стефан Пеев за целите на съюза, за провежданата инициатива и реакциите на обществото. Пред мен поставя подписа си 5814-тият гражданин. Внушително!

Х.Ч. : Г-н Пеев, кой стои зад съюз "Нетърпимост?"
С.П. : Това е група от организации, на първо място демократична гражданска инициатива /ДГИ – б.а/. На второ място пенсионерски съюз "Да възстановим България", Дружество за защита правата на човека и БЗНС "Никола Петков". Аз съм председател на ДГИ, а всичко това е обединено в Граждански съюз, наречен "Нетърпимост".

Х.Ч. : Какви са мотивите за инициативата и подписката?
С.П. : Искаме да наложим едно гражданско общество в държавата - когато нещо не е наред, народът да застава смело и да принуждава управляващите да взимат бързи решения. България има нужда от ново възраждане, защото има нови ситуации, а ние сме в най-хубавата - ЕС, един съюз, който има голямо бъдеще, той има и големи врагове, повечето от които са извън него. У нас е прекъсната връзката между обикновеният човек и управляващите като цяло. Говоря за институциите, към които хората нямат доверие - към правните, правителствените, чиновническите. И за това заставаме да протестираме, записваме хората. След което ще изпратим подписката в ЕС.

Х.Ч. : Хората, които дават своя глас в подкрепа на протеста, до каква степен споделят идеята ви?
С.П : Има подкрепа и просто даже идват някои с по-крайни цели, които казват: "До кога ще ги търпим?". Даже не само пенсионери, а главно млади хора идват. Повечето са млади хора, което малко ме стресва. Хората явно искат да стоят тук, в България, не да ходят в чужбина, за да работят черна работа и да ги експлоатират. /Най-младият, дал подписа си, е на 19г., а най-възрастният – на 80. – б.а./

Х.Ч. : За какви промени се борите?
С.П. : Искаме да сложим край на монопола. Монопола в топлофикация, енергоснабдяване и водоснабдяване. Освен това искаме да се сложи край на историята за земеделските земи от незнайни фондове. От Синагапур ли са, от Москва ли са, не можеш да разбереш. Те трябва да бъдат унищожени и изгонени от България, но правителството нехае и няма никаква представа. Има уж агенция за национална сигурност, но не прави нищо по този въпрос вече половин година.

Х.Ч. : Събирате подписи повече от разрешените ви от кмета три месеца. Докъде сте готови да стигнете?
С.П. : Ще стоим тук винаги, когато времето ни дава възможност, защото не ни разрешават покрив, не ни разрешават палатка, нищо. Така че ще бъде безотказен, до края, колкото е възможно...даже, само, ако стане много студено, евентуално може да ни няма.

Х.Ч. : Случайно ли е, че избрахте като място за инициативата близостта с Народното събрание?
С.П. : Не е случайно. Освен това ние наричаме тази алея, която започва от булевард "Васил Левски" и приключва тук, алея "Нетърпимост".

Х.Ч. : Срещате ли някаква съпротива от страна на властите, заради инициативата, която провеждате?
С.П. : Мммм / замисля се/ ...не! Но техни привърженици - да! Властите са много деликатни. Освен това те нямат пръст в разрешаването на това, то се разрешава от общината. А там са в опозиция, така, че няма как да имаме. Евентуална акция ще бъде много драстична и би ги злепоставила много, така че те много внимават.

Х.Ч. : Приемате ли се като част от възродителния процес, имащ за цел да подпомогне бъдещето на страната?
С.П. : Бихме били щастливи да се наредим и да ни назоват така!

Разделяме се с пожелания за успех. Всеки, оставил подписа си в подкрепа на инициативата, получава безплатно копие на книгата "Корупцията в посткомунистическите общества" на Расма Карклинс, издадена с финансовата подкрепа на фондация "Конрад Аденауер".